niedziela, 14 lipca 2013

Zapiekany Le Rustique

Obiecałem i zrobiłem Le Rustique - przepyszny !!! W opcji podajemy z brokułami, kalafiorem, bądź pieczywem dietetycznym 
- składniki
1 camembert o wadze 250 g (wybieramy serek w drewnianym pudełeczku, np. coeur de lion lub le rustique)
1 ząbek ( pokrojony w cienkie słupki) czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki czerwonego wytrawnego lub pół wytrawnego wina
sposób przygotowania
rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°c. wyjmujemy camembert z pudełka, usuwamy papier, a potem wkładamy serek z powrotem do pudełka. powierzchnię camemberta kilkakrotnie nakłuwamy wykałaczką, w dziurki wciskamy czosnek. w miseczce mieszamy miód z musztardą i winem, polewamy ser. układamy (w pudełeczku) na blasze, pieczemy 10 minut. 

Francuski ser typu camembert, produkowany od 1992 w Dolnej Normandii, w departamencie Orne (miejscowość Pacé), wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego, szczepiony grzybem Penicillium camemberti. Ma zawartość tłuszczu w suchej masie na poziomie 45%, a 21% w gotowym produkcie. Średnia waga sera to 250 g, grubość - 2 cm, średnica - 11 cm. Im bardziej dojrzały, tym bardziej lejącą się posiada konsystencję 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz