niedziela, 14 lipca 2013

Łódeczki z cykorii

Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą i przyprawić ulubionymi przyprawami. Ja zastosowałem przyprawę z firmy Kamis do Grzanek złocistych 
Z cykorii odkroić najtwardsze końcówki, a następnie oddzielić największe liście i “zbudować” z nich łódeczki 
Na dno każdej łódeczki nałożyć 1-2 łyżeczki twarożku ziołowego. Następnie położyć przyprawiony filet z kurczaka, gałązkę rozmarynu oraz liść laurowy, a na koniec całość owinąć plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej 
Łódeczki ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Uwaga: Łódeczki są “chybotliwe”. Warto zatem dobrać naczynie do pieczenia tak, aby łódeczki wzajemnie się podpierały i dzięki temu nie przechylały na boki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz