niedziela, 14 lipca 2013

Sposób na zrobienie pojemików z naleśnika i wędliny

Jak pięknie i na stałe uformować naleśnika, wystarczy mikrofalówka i jedna pusta szklanka 
Propozycja na jutrzejsze śniadanie.
Naleśniki robimy wg uznania, ja zaryzykowałem zamiast mąki pszennej, użyłem kukurydzianej z niewielką domieszką pszennej, przepis poniżej.
Nakładamy naleśnika na szklankę i umieszczamy w mikrofalówce, po około 1 minucie i 30 sekundach samoistnie tworzy się cudownie chrupiący wafelek. Zapełnienie jego to fantazja każdego z nas. Jedno jest pewne dzieciaki z rana zjadają całe śniadanie 

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 
1/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/4 szklanki syropu klonowego
szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.

Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, z obu stron.




Wędlina: 
Potrzebna będzie foremka do mufinek, plaster wędliny i jajko.
Pieczemy na środkowej półce piekarnika, około 170 stopni, do czasu ścięcia białka. Podczas zapiekania, wędlinka ułoży się samoistnie w przepiękny kubek.



2 komentarze: