sobota, 13 lipca 2013

Pomidorowa - krem - niemiksowana


Dwie piersi z kurczaka - całe , wieprzowinki tak z 40 dkg (kroimy na male kawałki) , plus pietruszka , seler, marchewka - i gotujemy do czasu, aż mięsko będzie miękkie, wyciągamy po ugotowaniu piersi , czekamy jak lekko przestygnie. Następnie widelcem rozdrapujemy pierś aby powstały takie kawałki niteczki, cały czas gotując wieprzowinę i warzywa. Użyłem pomidorów krojonych z puszki. Nie trzeba zaparzać , obierać.
Gotuję je bez pokrywki i kontroluję odparowanie wody w garnku tak aby powstała konsystencja kremu, nie zapominając po około 30 minutach od wrzucenia pomidorów, aby dodać piersi z kurczaka - te rozdrobnione
...zapomniałem, na początku po wrzuceniu  mięsa dodajemy dwie kostki bulionowe.
UWAGA !!! - Zupę można zrobić w innej wersji, wyciągnąć mięsko i zmiksować np z warzywami blenderem, następnie ponownie wrzucić mięsko. 
To co ważne  dosypujemy makaronu, ale tak na oko, nie za dużo , nie za mało , one wypiją nadmiar wody i zupa stanie się gęsta, ja dałem garść makaronu.
Od momentu wrzucenia makaronu gotujemy ją  jakieś 15, max 20 minut pamiętając aby cały czas mieszać, by nie przywarło od dołu
Na duży garnek daję takich około 7 , bo ma być to krem a nie zupa, gotuję z 1 - 1,5 godziny mieszając od czasu do czasu, zanim wrzucę pomidorki, wyciągam warzywa i  odkładam na bok.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz