środa, 13 listopada 2013

Tym razem coś z kuchni TURECKIEJ - Karnibahar Musakka - kolejny sposób na kalafiora - tym razem z mięsem  Przepis pod tekstem PS. Nie wygląda - ale jak smakuje

Tę potrawę gotuje się przeważnie w regionie śródziemnym i egejskim w czasie zimy. Podajemy ją na obiad lub kolację jako danie główne w opcji podajemy z jogurtem - tam dość popularnym. Zamiast mięsa mielonego można użyć uprzednio ugotowaną zieloną soczewicę.

Składniki:
25 dag mielonego mięsa,
1 średniej wielkości cebula,
2 łyżeczki masła lub margaryny,
1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
3 szklanki wody
2 łyżeczki soli,
1łyżeczka czarnego pieprzu,
1duża główka kalafiora.

Przygotowanie:
Podsmażyć mielone mięso i pokrojoną cebulę na margarynie przez 8-10 min. do czasu aż mięso skruszeje. Dodać przecier pomidorowy, ciepłej wody, soli i pieprzu, zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 min. Podzielić kalafior na kwiaty. Ułożyć w płytkim rondlu , lub garnku, zalać niewielką ilością wody- reszta będzie z mięsa. Na kalafior nałożyć przygotowane mięso i gotować na wolnym ogniu do 20 min. Podawać na gorąco. Bardzo często Karnibahar Musakka podawany jest z jogurtem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz