niedziela, 14 lipca 2013

Placki w innym wymiarze. Kiszonym wymiarze 
Polecam coś , co często gości na moim stole . Placek ziemniaczany z kiszoną kapustą . W końcu placki stają się lekkim jedzeniem . Kwasota nadaje lekkości i pychoty. Bez sosu i śmietany …są proste i PRAKTYCZNE !!!! …i tego się będę trzymał 
Gotujemy ziemniaki w mikrofalówce, 3 razy po 5 minut, ale do czasu kiedy będą ugotowane a woda z nich wyparuje !!!!!! ścinamy górę i łyżką stołową wybieramy skrobię, nastepnie kapustę kiszoną, moja ulubiona z firmy Dominik , pokrojona na około 0,5 – 1 cm długości, kroimy jak cebulę. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy w garnku w proporcji, około 60-70 % w stosunku do całości 100% ziemniaków, 3,4 łyki stołowe kopiaste mąki, dużo pieprzu i sól - ma być leciutko słone. Formujemy placki, dodatkowo odciskając wodę , wsadzamy na głęboki olej, średni gaz , smażymy do zarumienienia. Po wyciągnięciu wkładamy na ręcznik papierowy. Po odsączeniu podajemy wg uznania …pychota !!!!


1 komentarz:

  1. O i są słynne placki :)
    Fajnie, że możemy chociaż na nie popatrzeć ;)

    OdpowiedzUsuń